vineri, 1 ianuarie 2010

Dezastre care au marcat lumea în 2009

Oana Ţepeş Greuruş
Sâmbătă, 02 Ianuarie 2010
Nici anul acesta n-au lipsit dezastrele în lume: cutremure, valuri tsunami, incendii, inundaţii, uragane ori accidente aviatice. Şapte români au pierit departe de ţară în tragedii care au ţinut prima pagină a ziarelor. Violeta Bajenaru-Declerck se afla în avionul Airbus al companiei
Air France dat dispărut pe 1 iunie deasupra Atlanticului. Iar Monica Balascuja s-a stins în alunecările de teren
din Sicilia, Italia încercând să salveze un om. Tot în Peninsulă, cinci români au murit în aprilie în urma cutremurului violent din L’Aquila.


ACCIDENTE DE AVION

Însă chiar la începutul anului s-a evitat o tragedie. Pe 16 ianuarie 2009 un avion cu 155 de oameni la bord era cât pe ce să se prăbuşească în râul Hudson din New York. Experienţa, curajul şi tăria de caracter a pilotului i-a salvat pe toţi.
Avionul de tip Airbus 320, cu destinaţia Carolina de Sud, a aterizat forţat pe apă, după ce a lovit un stol de păsări.

Nimeni n-a păţit nimic. Toţi pasagerii au scăpat teferi datorită iscusinţei pilotului. "Ca la manual" au descris experţii în aviaţie manevrele căpitanului, iar aterizarea unui avion comercial pe apă fără ca acesta să se rupă este extraordinară.

"O posibilă tragedie s-a transformat într-un miracol pe râul Hudson", spunea şi guvernatorul New York-ului, David Paterson. Aşa că Chesley B. "Sully”, pilotul de 57 de ani din California, a devenit erou naţional în Statele Unite.


Româncă în avionul
dispărut

N-a mai fost acelaşi noroc şi pe 1 iunie. Atunci, un avion Airbus 330 care călătorea între Rio de Janeiro şi Paris s-a prăbuşit în Atlantic. Toţi cei 228 de oameni aflaţi la bord, printre care şi o româncă, şi-au pierdut viaţa.Violeta Bajenaru-Declerck era din Buzău. Ea conducea departamentul de relaţii internaţionale al Şcolii superioare a lemnului din Nantes şi efectua în Brazilia o vizită de lucru.

Aeronava „a intrat într-o zonă de furtună cu puternice”. Piloţii au trimis un mesaj, în jurul orei 2.14, în care anunţau că la bordul avionului s-a produs „o pană a circuitelor electrice”, potrivit unui comunicat remis de operatorul francez. La scurt timp, avionul a dispărut de pe ecranele turnului de control.

„Cel mai probabil, aeronava a fost lovită de un trăsnet”, a declarat Francois Brousse, directorul de comunicare al companiei Air France.

29 de zile mai târziu o aeronavă cu 153 de pasageri la bord ce aparţinea unei companii yemenite s-a prăbuşit în Oceanul Indian, în apropiere de Insulele Comore. A scăpat doar un copil. Şi din păcate miracolul de la începutul anului de pe râul Hudson nu s-a mai repetat. Vremea rea a provocat tragedia. Printre pasageri se aflau francezi şi locuitori din Insulele Comore.

După alte două săptămâni de la această nenorocire, pe 15 iulie un avion de linie, cu 168 de oameni la bord s-a prăbuşit în nordul Iranului. N-au fost supravieţuitori. Aeronava de tip Tupolev aparţinea companiei aeriene Caspian şi efectua o cursă între capitalia iraniană Teheran şi capitala Armeniei Erevan.

Accidentul a avut loc la numai 16 minute de la decolare de pe aeroportul internaţional din Teheran. Aeronava fabricată în 1987 a fost distrusă complet. Un crater imens s-a format în câmpul unde s-a prăbuşit şi a explodat avionul, la 140 de kilometri de capitala iraniană, lângă oraşul Qazvin.


CUTREMURE

Seismul de 6,3 pe scara Richter din L’Aquila, Italia este o altă tragedie care i-a afectat şi pe românii aflaţi printre străini. Printre victime s-au numărat cinci conaţionali, printre care o familie întreagă. Mai mulţi români au cerut disperaţi ajutorul Ambasadei noastre la Roma, iar cei care nu s-au întors în ţară au petrecut un Paşte într-un oraş ruinat şi au dormit în maşini.

A fost stare de urgenţă pe 6 aprilie. Cutremurul a lăsat în urmă aproape 300 de morţi, 1.500 de răniţi şi 40.000 de oameni sinistraţi. Mai mult de 10.000 de imobile, majoritatea clădiri istorice, au fost afectate de seism. Mii de echipe de salvare au fost mobilizate în oraşul devastat. Mai multe organizaţii internaţionale au venit în ajutorul autorităţilor italiene şi ajută cu fonduri refacerea oraşului.


FURTUNI, TSUNAMI, INUNDAŢII

Septembrie a venit cu noi dezastre. Au fost trei zile negre la rand. La sfârşitul lunii, pe 29 septembrie capitala Filipinelor, Manila a fost măturată de o furtuna tropicală violentă. Bilanţul potopului: 300 de morţi şi două milioane de sinistraţi. Au fost cele mai grave inundaţii din ultimele patru decenii din această ţară.

O zi mai târziu, pe 30 septembrie un tsunami ucigaş loveşte Pacificul. Peste o sută de oameni au fost ucişi şi sute răniţi după un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami cu valuri de până la şase metri care au măturat Insulele Samoa, din arhipelagul din sudul Oceanului Pacific.

Iar luna octombrie a debutat cu o nouă tragedie. În prima zi, pe întâi, o mie de oameni au murit şi alţi 2.400 au fost răniţi în urma cutremurului violent cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter care a zguduit insula indoneziană Sumatra. Şi pagubele materiale au fost importante.

O româncă, victimă a inundaţiilor din Sicilia

Ne întoarcem în Europa, în Italia, unde alunecările de teren provocate de inundaţii au îngropat sub noroaie Provincia Messina, din Sicilia. Pe 2 octombrie, o româncă s-a stins încercând să salveze o viaţă. Monica Balascuja se află printre cele 28 de victime.

Alunecările de teren au făcut una cu înghiţit mai multe case din Scaletta Zanclea, localitatea unde muncea şi Monica. O altă româncă a avut mai mult noroc şi a fost salvată cu elicopterul dintre puhoaie.


INCENDII

Aproape că a devenit obişnuiţă ca incendiile de vegetaţie să pârjolească în fiecare vară California, Australia ori Grecia
. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta. În februarie, peste 135 de oameni au murit şi sute au rămas fără adăpost în urma celor mai violente incendii din istoria Australiei. Flăcările au mistuit părţi din mai multe localităţi rurale, în sud-estul continentului.

Aproape de sfârşitul lunii august, flăcăriile au înconjurat Atena. Peste 2.000 de pompieri, soldaţi şi voluntari sprijiniţi de zeci de avioane şi elicoptere s-au luptat să stingă incendiile care au făcut prăpăd în Grecia chiar la porţile Atenei. Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar zeci de case şi hectare întregi de vegetaţie au fost mistuite de flăcări. Capitala Greciei a fost încojurată de nori groşi de fum, iar în zonă a fost declarată stare de alertă.

Incendiile din vara lui 2009 au fost cele mai grave după pârjolul din august 2007, care s-au soldat cu 77 de morţi şi 250.000 de hectare mistuite de flăcări în Peninsula Peloponez. Atunci au fost decretată stare de urgenta în taotă Grecia şi a fost declarat doliu naţional trei zile.

Şi în Californa pompierii au fost în alertă, tot în luna august. Peste 2.000 de locuinţe, situate într-o zonă dens populată de la periferia Los Angelesului, au fost evacuate de urgenţă, după ce pompierii şi-au dat seama că flacările se apropie ameninţător.


Fotografii Reuters

Sursa: Evenimentul zilei

Trimiteţi un comentariu