marți, 14 decembrie 2010

Evita medicii care te diagnosticheaza cu “pinteni calcaneeni” sau “ciocuri in calcai”. 11 intrebari si raspunsuri

Te doare piciorul? Evita medicii care pun diagnosticul de pinten calcaneean / Foto: Agerpres

In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de pinteni. Putem vorbi, in schimb, despre talalgii (dureri calcaneene), care pot avea 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi pinteni, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Tratamentele propuse de medicii de scoala veche – anti-inflamatoare, laser – sunt perfect inutile, dar benigne, in timp ce injectiile cu Diprophos (infiltratiile) sau iradierea locala cu raze Roentgen pot genera complicatii grave. Trebuie sa mai stiti ca nu exista o interventie chirurgicala pentru pinten. Dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie, traumatologie, a raspuns intrebarilor cititorilor MedLive.ro.

Maria: Din noiembrie 2007 m-a durut calcaiul drept. Medicul de familie din Germania mi-a spus ca am pinten calcaneu, pentru care e nevoie sa port talonete, branturi ortopedice in pantofi, facute dupa amprenta piciorului. Am purtat un an de zile, dupa care mi-a aparut durerea si la calcaiul stang. In anul 2009, un doctor in Romania mi-a facut injectii cu Hyalgan in ambele calcaie. A fost mai bine cateva zile, apoi durerea a revenit, iar calcaiul stang este rosu si ma doare.
In octombrie 2009, am fost la un medic ortoped care m-a trimis sa fac o rezonanta magnetica la calcaiul stang. Mi s-a spus ca am “o fasciita plantara la un mic pinten si de asemenea o mica umflatura a maduvei osului, ca reactie la procesul de inflamatie al tendonului”. Dr. mi-a recomandat injectii locale cu cortizon, pe care le-am refuzat, fiindca am auzit ca sunt periculoase si fara efect indelungat. Mi-a prescris Meloxicam, apoi zece sedinte de laser. Dupa toate astea, un scurt timp a fost mai bine, iar acum durerile au reaparut. Dr. ortoped a spus sa fac mai departe, daca doresc, laser, ori injectii, iar in ultima instanta operatie.
Am aflat ca Posturologia ar fi in masura sa rezolve problema mea. Va rog mult sa ma sfatuiti ce sa fac.
Dr. Marius Uscatu: Pentru a putea beneficia de un tratament eficient, aveti nevoie mai intai de un diagnostic corect (cele mentionate sunt puerile si departe de realitate). Nu exista un diagnostic de “pinten”, ci doar o constatare radiologica intamplatoare, fara legatura cu realitatea. Atat anti-inflamatoarele cat si laser–ul sunt perfect inutile dar benigne, pe cand injectiile (infiltratiile), in afara inutilitatii absolute, sunt catastrofale din punct de vedere al complicatiilor. Nu exista o interventie chirurgicala pentru “pinten”.
Talonetele plantare sunt eficiente numai daca sunt corect prescrise si executate.
Pe scurt, nu aveti nevoie nici de RMN, nici de echografie, nici de laser, ci de o consultatie specializata si competenta, care sa gaseasca originea durerilor calcaneene printre cele 30-40 de origini complet diferite.
Daca veti mai fi diagnosticata cu “pinten calcanean”, ar fi preferabil sa-l evitati complet pe medicul respectiv.
Mary: Am fost diagnosticata cu pinteni la piciorul stang. Dupa tratament cu laser, antiinlamatoare, fizioterapie, a cedat (il mai simt putin). Intre timp am facut o radiografie si mi s-a spus ca am si la dreptul. Insa dreptul mi s-a umflat si rosit (laba piciorului), iar durerea este puternica si in timpul noptii. Mi s-a inflamat si un deget si s-a inrosit (numai unul). Poate fi guta? Va multumesc!
Dr. Marius Uscatu: In chirurgia moderna a piciorului nu exista diagnosticul de “pinteni”. Putem in schimb vorbi despre talalgii (dureri calcaneene), care au vreo 30-40 de cauze profund diferite. Intre aceste cauze nu se afla niciodata acesti faimosi “pinteni”, care trebuie complet ignorati, chiar daca determina o spectaculoasa imagine radiologica. Trebuie sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) vi se va propune la nivelul calcaneului. De asemenea, trebuie sa evitati iradierea locala cu radiatii Roentgen. Ambele sunt perfect inutile si profund daunatoare.
Ce veti face totusi? Un examen clinic de finete, dar la un ortoped care sa nu va diagnosticheze cu “pinteni” si sa va convinga sa va faca infiltratii cortizonice.
F.Monica: Bona fetitei mele are o problema la un picior. In urma cu noua ani a facut o entorsa, dupa care a stat in picioare trei zile consecutiv, permanent, lucrand intr-un supermarket. Dupa acesta intamplare a inceput sa aiba niste dureri teribile la picior incat nu a mai putut merge la serviciu. Mi-a spus ca durerile au inceput sa fie mai dese de acum trei ani. La radiografie s-a descoperit ca avea pinteni in calcai. In tot acest timp a facut diferite tratamente: fizioterapie, masaje, raze x si multe infiltratii (cu diprophos), dar nici unul nu a ajutat la vindecarea piciorului. A luat diferite medicamente pentru alinarea durerii: Ketonal, Milgamma, Medrol, Tanakan, Lirika, ultimul dintre aceste dovedindu-se a fi cel mai eficient, insa mai nou isi face efectul numai dupa o saptamana de tratament. Durerile au devenit foarte mari. De multe ori i se umfla si glezna.
Intrebarea noastra este daca urmatorul pas este operatia? Este adevarat ca dupa operatie e posibil ca durerile sa fie si mai mari? Ce se mai poate face ca sa scape de aceste dureri teribile?
Dr. Marius Uscatu: Simptomele descrise de D-voastra pot avea zeci de cauze, dar niciodata “pintenii calcaneeni” nu reprezinta originea suferintei.
Poate fi vorba despre o artroza post-traumatica, sau oricare din cele 40-50 de cauze diferite. Infiltratiile cu Diprophos la acest nivel sunt catastrofale si mai ales inutile, asa dupa cum ati remarcat deja. Nu stiu la ce operatie va referiti, insa daca era vorba despre aceea de “eliminare a pintenilor” este bine s-o uitati, fiind vorba despre ceva ce nu se mai practica de 50 de ani datorita perfectei inutilitati, fiind insotita de complicatii foarte grave. Sfatul este sa procedati la o examinare clinica atenta si competenta, la un medic care sa nu va propuna diagnostice puerile de genul “pinten calcanean”.
Elena Simona Burduv: Prietenul meu are 38 de ani si de un an si ceva il dor ingrozitor de rau picioarele (mai exact pulpele si gleznele). Am fost la mai multi medici dintre care doi i-au injectat fara nici un consult amanuntit Diprophos (fara nici un rezultat contra durerilor) punand diagnostic de pinteni sau ciocuri la calcai . Nu stiu unde trebuie sa mergem pentru un consult amanuntit, pentru a sti macar un diagnostic corect, la neurologie sau la medic specialist ortopedie? Mentionez ca durerile au devenit din ce in ce mai greu de suportat. Va multumesc.
Dr. Marius Uscatu: Trebuie sa evitati cu strictete orice injectie (infiltratie) cortizonica gen Diprophos. Nu exista un diagnostic veritabil de “pinteni sau ciocuri la calcai”, este doar o poveste a radiologilor, reumatologilor sau ortopezilor de scoala mai veche. Durerea descrisa poate avea peste 40-50 de origini profund diferite, care vor fi decelate in cursul unui examen clinic amanuntit si competent.
Toma Petru: Am 57ani si am diabet tip II cu tratament medicamentos. Nu fac sport. Am inaltimea de 1,67 si o greutate de 95 kg, nu am avut niciodata picioare rupte si nu am suferit nici o alta afectiune, singurele socuri asupra picioarelor au fost entorsele. As vrea sa stiu ce unguente sau medicamente as putea lua pentru pinteni la calcaie din cele relatate de radiolog.
Dr. Marius Uscatu: Diagnosticul de “pinten calcanean” este ceva inexistent, fiind doar o constatare radiologica fara nici o legatura cu durerile D-voastra. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand niciodata radiografie in talalgii (durerile calcaneene): intotdeauna se gaseste vreun radiolog sau reumatolog sau ortoped sa vina cu acest pseudo-diagnostic de “pinten”. In cazul D-voastra 99% din problema sta in obezitatea grava de care suferiti, care provoaca probleme deosebite de ordin mecanic la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor piciorului.
Indiferent care ar fi sursa si originea durerilor calcaneene (decelabila printr-un consult atent, superspecializat), fara o normalizare a greutatii (catre 60 kg) nici un tratament din lume nu va ameliora durerile D-voastra. Nu exista absolut nici un unguent, nici un medicament sau vreo procedura utila.
Va avertizez sa refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica (de tip Diprophos) la nivel calcanean care, in cazul unui diabetic ca D-voastra, se poate termina printr-o amputatie a piciorului. Va stau la dispozitie cand doriti, pentru un diagnostic cauzal.
Constantin Tudor Pop, 24 de ani: Am fost diagnosticat cu pinten calcanean la ambele calcaie (la stangul mai grav) si as intreba daca se poate sa imi spuneti daca pot scapa de ele si cum? Mi s-a spus ca se pot (taia) opera cu laser undeva in Arad.
Nistor Maria: De mai multi ani, poate patru, am avut pe rand durere la glezne, si am presupus ca am calcat rau si am entorse. In timp, durerile au revenit in calcaie. Am facut radiografii si mi-a gasit pinteni calcaneeni, de atunci fac tratamente peste tratamente si nimic, am facut fizioterapii, laser, raze roentgen si multe altele. Ma dor foarte tare si cand stau, si cand merg, aproape ca mi-e imposibil sa merg, ma tin de pereti si mi-e foarte greu pentru ca lucrez in picioare si ce ma fac? Ce alte investigatii ar trebui sa mai fac? Va rog sa ma ajutati, am 38 de ani.
Dr. Marius Uscatu: Va raspund punctual:
- aceste “ciocuri” (“pinteni”) nu reprezinta niciodata cauza durerii, ci un simptom banal; in sine, aceste “ciocuri” nu dor niciodata, dovada fiind cei peste 90% dintre purtatori care sunt asimptomatici (nu au acuzat niciodata dureri la acest nivel);
- exista circa 50 de cauze diferite pentru talalgii (durerile calcaneene), care trebuiesc atent studiate de catre un specialist, facand abstractie absoluta de existenta “pintenilor”;
- fizioterapia are un efect pur simptomatic, reusind sa amelioreze temporar durerea si nu un efect cauzal;
- nu va sfatuiesc sa efectuati tratamente de tip iradiere cu radiatii Roentgen sau laser, fiind inutile si chiar daunatoare pe o problema pur mecanica;
- infiltratiile cortizonice locale sunt profund daunatoare, putand provoca infectii, rupturi musculo-aponevrotice etc; prin urmare, refuzati cu strictete orice infiltratie cortizonica gen Diprophos!
- chirurgia este complet si total interzisa, inlaturarea chirurgicala a “ciocurilor” fiind urmata invariabil de refacerea acestora (in cel mai bun caz…), ca si de complicatii gravissime;
- trebuie mai intai pus diagnosticul de precizie si apoi prescris un tratament corespunzator.
Gabriela Morut: Am urmarit unele discutii si pana la urma m-am decis sa va cer sfatul. Sotul meu are de vreo doua-trei luni dureri la calcaie, azi am mers la medic si am facut o radiografie – diagnostic – mic pintene calcaneean anterior plantar stanga si calcificare ligamentara la insertia calcaneean posterioara drepata – din cele citite una din cauze ar putea fi stresul si ma intrebam daca faptul ca a jucat seara de seara (pana cand durerile au devenit tot mai puternice) una-doua ore tenis cu piciorul, pe teren sintetic, ar putea fi una din cauze? Singurul tratament pe care il face in acest moment este terapia cu laser – a facut prima sedinta azi si merge si maine. Are inaltime 1.80 si 80kg, 35 ani. Ni s-a spus azi ca durerile sunt datorate calcificarii ligamentare.
Dr. Marius Uscatu: Cauzele talalgiilor (durerilor calcaneene) sunt multiple, de ordinul a 30-40 cauze diferite si nu au absolut niciodata legatura cu “pintenul” incriminat de catre D-voastra. Pentru un tratament eficient este nevoie de un consult atent si competent dar, daca veti da peste medici care va vorbesc despre “pinten” sau “ciocuri” fugiti cat mai aveti timp, in caz contrar riscand infiltratii catastrofale cu Diprophos sau iradiere cu radiatii Roentgen), sau chiar interventii chirurgicale aberante de eliminare a “ciocurilor”.
Anca: Pe prietenul meu l-a durut timp de cateva luni un calcai, dupa care durerea s-a mutat pe laba aceluiasi picior. Este vorba despre piciorul stang. Durerea este destul de mare pentru ca atunci cand il ating in acea zona isi retrage imediat piciorul. Desi insist sa vada un doctor mereu amana acesta vizita la un specialist. As dori sa-mi spuneti daca poate fi ceva grav (avand in vedere ca durerea persista de luni de zile, iar el merge schiopatand motivand ca o face pentru a proteja piciorul).
Sper ca raspunsul dumneavostra sa-l poata convinge sa vina cat mai repede la control.
Dr. Marius Uscatu: Exista cateva zeci, poate sute de origini ale talalgiilor (durerilor calcaneene), fie ele cardiace, hepatice, inflamatorii, metabolice, reumatologice, vasculare, neurochirurgicale, sau chiar ortopedice. Doar un diagnostic clinic atent si competent poate elucida situatia.
Ramona: Am un fiu in varsta de zece ani – s-a plans de dureri in calcai, am fost si i-am facut o radiografie in urma careia rezultatul a fost: nuclei calcanieni posteriori usor fragmentati bilateral predomionant pe dreapta. In urma acestui rezultat mi s-a spus ca copilul are apofizita calcaniana. Mi s-a indicat repaos in perioada dureroasa si local un unguent antiinflamator. Nu m-am multumit cu acest diagnostic si am intrebat un alt medic care mi-a spus ca fiul meu ar avea “pinteni” si ca trebuie operat. Acum intrebarea mea este ce trebuie sa fac in conditiile de fata si daca exista un remediu pentru a nu ajunge la interventie chirurgicala? Va multumesc.
Dr. Marius Uscatu: Raspunsul este simplu:
- poate exista apofizita calcaneana, care are un singur tratament: repaus sportiv circa 12-24 luni; diagnosticul este 100% clinic si nu necesita radiografie.
- cat despre “pinteni”, acestia nu se opereaza absolut niciodata, din simplul motiv ca nu determina nici o suferinta, fiind doar niste constatari radiologice intamplatoare. A opera un copil de zece ani cu apofizita este o grava eroare, care poate lasa sechele importante si infirmitate pentru tot restul vietii.
Mitrache Catalin: Am 30 ani, sunt frizer de meserie si de doi ani ma tot plimb de la un doctor la altul pentru dureri in calcaie (diagnostic pus in urma unei radiografii – calcifiere bilaterala in stare incipienta calcanee si tendoanele lui ahile). Am purtat sustinatori plantari nepersonalizati cu decupaj in zona calcaneului, pelota anterioara, daca nu gresesc, recomandati de o doamna doctor, in urma carora nu ma mai dureau calcaiele dar ma dureau foarte tare fascele plantare. Am refuzat raze roentgen, infiltratii, laser terapia. Am inteles ca exista 30-35 cauze pentru pintenii calcaneeni unde pot merge pentru depistare unor cauze reale, pentru ca sunt satul de a-mi alina suferinta cu antiinflamatorii. De ceva timp piciorul stang ma doare aproape continuu, durerea radiind pe gamba si pe coapsa, de parca nu era destul doar in calcai. Vreau dupa atata timp sa rezolv cauza si nu doar efectul. Va multumesc.
Dr. Marius Uscatu: In 99% din cazuri o examinare clinica atenta si competenta este suficienta pentru evidentierea cauzelor talalgiei (durerii calcaneene), nefiind nevoie de absolut nici o investigatie sau analiza. Taloneta pe care o descrieti este absolut inutila, fiind de fapt un non-sens, chiar agravand talalgia (pleaca de la premisa ca exista un “pinten” care va produce durere, fapt profund fals).
Trimiteţi un comentariu