vineri, 1 februarie 2013

Instituţiile publice verificate de Curtea de Conturi au dat o "gaură" de 700 de milioane de euro la bugetul de stat în 2011

Mediafax Foto//Silviu Matei
În 2011 instituţiile statului verificate de Curtea de Conturi au adus un prejudiciu total de 263 de milioane de euro la bugetul statului, la care se adaugă alte aproape 430 de milioane de euro care ar fi trebuit, conform legilor în vigoare, să ajungă în vistieria statului (sume trecute la capitoul "venituri suplimentare") dar, din diverse motive, nu au mai fost virate.
În cele mai multe cazuri, prejudiciile au fost aduse bugetului naţional prin acordarea nelegală a unor salarii sau alte beneficii materiale angajaţilor dar şi prin majorarea nelegală a valorilor unor contracte, fie că a fost vorba despre contracte de construcţii sau de achiziţii de diverse servicii. Unele prejudicii au fost create înainte de 2011, dar au fost descoperite abia cu ocazia inspecţiilor derulate de Curte anul trecut.
Impactul financiar negativ, de circa 694 de milioane de euro, asupra bugetului României nu reprezintă totalul la nivel naţional, fiind vorba doar despre concluziile inspectorilor Curţii de Conturi în urma verificării a 2.317 entităţi publice, după cum reiese din raportul Curţii pe 2011, aprobat la finele anului trecut. Raportul prezintă activitatea Curţii în 2012, care a fost desfăşurată în baza bilanţurilor contabile pe anul precedent.
În total, în urma verificărilor, au fost constatate 22.651 de abateri de la disciplina bugetară, economică şi financiar-contabilă, cele mai multe, reprezentând peste 37% din total, fiind cele legate de calitatea gestiunii economico-financiare.
Instituţiile verificate de Curte în 2012 au "rătăcit" în acte 12,6 miliarde de euro
La impactul direct asupra bugetului de stat se adaugă însă şi erori financiar-contabile care au totalizat nu mai puţin de 12,6 miliarde de euro. Erorile financiar-contabile "nu au avut ca efect, până în prezent, producerea de prejudicii bugetului public, deşi afectează în mod semnificativ realitatea situaţiilor financiare şi contabile raportate", după cum se precizează în raportul Curţii de Conturi.
Spre comparaţie, în Raportul public pe 2010, aprobat la finele anului 2011, Curtea de Conturi estima o valoare totală a prejudiciilor de 179 de milioane de euro. De asemenea, valoarea estimată a veniturilor suplimentare a fost de 572 de milioane de euro.

În 2011, inspectorii Curţii de Conturi au efectuat misiuni de audit şi acţiuni de control la 2.751 entităţi, dintre care 1.599 ale administraţiei publice locale.
Doar 3,4% dintre instituţiile verificate de inspectorii Curţii au respectat legile în vigoare privind execuţia bugetară
În urma realizării, în 2012, a 1.879 de misiuni de audit de către inspectorii Curţii asupra conturilor de execuţie bugetară a bugetelor entităţilor publice pe anul 2011 s-au emis doar 64 de certificate de conformitate, respectiv la doar 3,4% din totalul entităţilor auditate. Simplu spus, dintre toate instituţiile verficiate de Curte, doar 3,4% au respectat legile în vigoare în ceea ce priveşte execuţia bugetelor proprii.
În total, Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire şi de cercetare penală în 58 de cazuri, "care privesc, în principal, faptele care prezintă indicii de desăvârşire a unor infracţiuni cum ar fi: neglijenţă în serviciu, delapidare, fals şi uz de fals şi abuz în serviciu", se precizează în raport.
"Ca o caracteristică generală, misiunile de audit public extern şi acţiunile de control desfăşurate au scos în evidenţă, pe ansamblu, o insuficientă preocupare din partea entităţilor publice pentru asigurarea acurateţei datelor din situaţiile financiare şi pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiară. Aceasta confirmă că fondurile şi patrimoniul public al statului sunt gestionate într-un regim în care performanţa utilizării acestora nu este un criteriu prioritar".
Exemple de cazuri de prejudiciere a bugetului statului, conform raportului Curţii de Conturi:
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) a achitat în 2011 drepturi salariale fără temei legal în valoare totală de 164,99 milioane de lei, având abateri şi la unele investiţii, a arătat Curtea de Conturi în raportul său anual. Citeşte aici concluziile inspectorilor Curţii.
În urma verificării derulării Planului de Dezvoltare Regională, derulat de către autorităţile locale, s-a constatat prejudicierea bugetelor publice cu 463 milioane lei.
Inspectorii Curţii de Conturi au sesizat organele de cercetare abilitate în cazul modului în care a fost atribuit în 2008 contractul pentru paza autostrăzii A2. În acest caz a fost constatată prejudicierea bugetului CNADNR cu peste 6 milioane de lei, se arată în raport. Citeşte aici ce a descoperit Curtea legat de contractele de deszăpezire.
Secretariatul General al Guvernului a efectuat în 2010 plăţi nelegale în sumă de 8,67 milioane lei.
Deplasări nejustificate ale salariaţilor în Polonia şi Canada, finanţarea a două cluburi sportive care nu se aflau în administrarea societăţii şi prime pentru angajaţii care au participat la negocierea contractului colectiv de muncă sunt câteva dintre neregulile sesizate de Curtea de Conturi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Povestea contractelor ilegale de sponsorizare a fotbaliştilor poate fi citită AICI. Valoarea sumelor cheltuite nelegal se ridică la peste 9,3 milioane de lei, echivalentul a circa 2,2 milioane de euro. Astfel, SNLO a finanţat cu 8,8 milioane de lei două cluburi de fotbal care nu se aflau în administrarea societăţii şi pentru care nu fuseseră prevăzute fonduri în bugetul companiei. Mai mult, 63 de angajaţi care au participat la negocierea contractului colectiv de muncă au fost răsplătiţi cu prime în valoare de 750 de euro.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a efectuat achiziţii publice de 7,5 milioane lei fără respectarea prevederilor legale.
Direcţia Generală Finanţe Publice Argeş a emis facturi fiscale de 628 mii de lei pentru lucrările la un nou sediu, dar lucrările reale la finele lui 2011 erau în valoare de 12 mii de lei, fiind legate doar cheltuieli de proiectare a sediului.
Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit prejudicii în valoare de 6.268,9 mii lei, 6.812.934,99 euro şi 487.120 dolari SUA, precum şi venituri suplimentare în valoare de 9,5 milioane de lei, la următoarele companii: Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, Regia Naţională a Pădurilor "Romsilva", Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
În cazul CFR Marfă, raportul Curţii de Conturi a recomandat analizarea clauzelor contractuale din contractele de vânzare de fier vechi şi elaborarea unui contract cadru tip de vânzare de fier vechi care să cuprindă clauze de penalizare pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale de către cumpărător.
La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale Curtea de Conturi a efectuat acţiuni de verificare cu privire la legalitatea contractării sau garantării, a utilizării şi rambursării instrumentelor de datorie publică locală, în urma cărora (în judeţele Bacău, Timiş, Prahova, Iaşi şi Bihor) au fost constatate abateri în valoare totală de 203,7 mii lei şi 13.000.000 euro, din care prejudicii în valoare de 120 mii lei. Citeşte aici ce abateri au descoperit inspectorii în bugetele administraţiei locale.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Trimiteţi un comentariu