duminică, 30 martie 2014

Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN

Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN

Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN
 
- Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit cenuşa şi tăciunii rămaşi în vatră după stingerea focului pentru a se vindeca de tot soiul de boli. În medicina populară siberiană, cenuşa era recomandată împotriva bolilor de stomac, de oase, de ochi, pentru curăţarea rănilor şi oprirea sângerărilor, ca leac pentru durerile de cap şi de dinţi, dar şi împotriva deochiului şi pentru alungarea spiritelor rele din casă -

CENUŞA

În medicina populară a Evului Mediu, cenuşa din cuptor a fost folosită ca leac împotriva multor boli. Amirdovlat Amasiaţi, renu­mit om de ştiinţă armean, medicul personal al sultanu­lui Mehmed al II-lea Cuce­ritorul, scria, în secolul al XV-lea, despre cenuşa din lemn: "Puterea sa este ega­lă cu puterea substanţelor din care s-a format. Cenuşa din lemn de stejar izgoneşte du­rerile de stomac. Loţiu­nea pre­parată din cenuşă din viţă-de-vie îndepărtează durerile de cap, iar aplicată pe păr, îl colorează în roşu. Cenuşa din trestie de zahăr vindecă erupţiile cutanate din jurul ochilor, cea din fra­sin şi ste­jar ucide pădu­chii, iar cea din smochin este benefică în bolile ner­vului sciatic".
Şi în spaţiul siberian, ce­nuşa a fost considerată un ade­vărat panaceu. Pentru a-şi pregăti leacurile, ruşii folo­seau cenuşa din toate ce­le trei cuptoare aflate în­tr-o gos­po­dărie, cea din odăi, cea din baie şi cea din bucătărie, iar în cazurile bo­li­lor mai grave, luau cenuşa din şapte cup­toare, chiar şi din cele ale vecinilor. Apa­rent, metoda de preparare pare un ritual pă­gân, dar oa­menii foloseau cenuşa de la trei-şapte cup­toare pentru o eficienţă tera­peutică maxi­mă, căci focul în vatră se fă­cea cu lemne din diferite fe­luri de copaci şi astfel, amestecând cenuşa pro­venită de la mai multe specii, se obţinea un efect curativ excepţional.
Mod de preparare
Pentru reţetele cu cenuşă se pot folosi orice fel de lemne, însă cele mai bune sunt cele de mesteacăn, tei, stejar, plop tremurător. Se aleg copacii viguroşi şi, cu ajutorul unui topor, se taie crengi nu foarte groase, maximum de mărimea unui braţ. Se introduc în cuptor, la foc mic, până se usucă complet, apoi se ard. Din cenuşă trebuie eliminaţi tăciunii şi bucăţile nea­tinse de flacără. Este recomandat ca, înainte de utili­zare, cenuşa să fie cernută. Se poate depozita pe ter­men lung în recipiente închise ermetic, într-un loc foarte uscat.

Vechi reţete cu cenuşă

Ulcer trofic (pe piele)

Peste 500 de grame de cenuşă din mestea­căn sau tei, cernută în prealabil, se toarnă cinci litri de apă clocotită. Lichidul se lasă la răcit până atinge o temperatură de 35-37 de grade, apoi se strecoară. În această infuzie se scufundă mâna sau piciorul afectat, timp de o jumătate de oră. Se scoate membrul bolnav şi se lasă să se usuce treptat, fără să se şteargă.
Dacă ulcerul este localizat în alte zone decât cele periferice (de exemplu pe coapsă), se pun comprese pe regiunea afectată, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Un tifon împăturit în patru se îmbibă în soluţie apoi se aşează pe rană, lă­sând să acţioneze două ore. După acest inter­val de timp, este indicat ca zona bolnavă să fie clătită cu infuzie de gălbenele (pes­te o lingură de flori de găl­be­nele se toar­nă o jumătate de litru de apă clocotită).

Urticarie

Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMNPrepararea cenuşei
 
Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN
 
Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN
 
Peste doi litri de apă se pune o jumătate de pahar de cenuşă din lemn de fo­ioase (de preferat din mes­tea­căn) şi se amestecă bine. Vasul se pune la fiert şi, când apa a dat într-un clo­cot, focul se stinge. Lichi­dul se lasă la decantat timp de 24 de ore, după care se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi. Reci­pientul se acoperă cu un ca­pac şi se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de 48 de ore.
În mod regulat, de două-trei ori pe săptămână, se spa­lă corpul, folosind infu­zia din cenuşă amestecată cu apă, în proporţie de 1:1. După această îmbăiere tru­pul nu se limpezeşte!

Dureri musculare, artrită

Peste o lingură de cenuşă din cedru se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat până dimineaţa, apoi se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi. Durata tratamen­tului este de 10 zile. Se face o pauză de şapte zile, după care se poate urma încă o dată.

Reumatism

300 de grame de cenuşă de mesteacăn se ames­tecă cu o jumătate de litru de apă şi se pune la fiert, la foc mediu, într-un vas emailat. După 10-15 mi­nute, se trage de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă până a doua zi. Fără să se agite recipientul, se toarnă lichidul încet în apa de baie, pregătită la o temperatură de 32 de grade. Tratamentul se face în fiecare seară, timp de 10 zile, iar durata băii este de 15 minute. După procedură, corpul se şterge bine, cu un prosop din bumbac.

Lumbago

Trei linguri de cenuşă din butuci de viţă-de-vie se amestecă cu patru căţei de usturoi zdrobiţi şi cu patru linguri de untură de porc. Se freacă bine, apoi mixtura se întinde pe o pânză din bumbac. Se aplică pe zona afectată, în prealabil masată cu alcool de 60 de grade. Peste compresă se leagă un fular sau un brâu de lână. Compresa se lasă să acţioneze timp de două ore. Tratamentul se efectuează seara, timp de trei zile. După 20 de zile, se poate relua.

Bufeuri la menopauză

Într-un vas emailat se pune o treime de ceaşcă de sare, cu două treimi de ceaşcă de cenuşă de mes­teacăn. Se toarnă şapte litri de apă caldă şi totul se ames­tecă foarte bine. Soluţia se încălzeşte pe foc până atinge temperatura corpului, apoi se toarnă într-un lighean în care se scufundă picioarele timp de 15-20 de minute. Schema de tratament se repetă de trei-patru ori pe săptămână, timp de zece zile.

Boli ale cavităţii bucale
(herpes, afte, gingivite, stomatite)


Cenuşa se dizolvă în apă, în proporţie de 1:1. Cu această soluţie se clăteşte gura, înainte şi după fiecare masă, timp de şapte zile.

Depresie

Două linguri cu vârf de cenuşă de scoruş se amestecă într-o cană cu apă. Se bea pe stomacul gol, dimineaţa, timp de 16 zile consecutive.

Boli pulmonare
(bronşită, pneumonie, viroză respiratorie)

Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN
 
Peste patru linguri cu vârf de cenuşă de plop tre­murător se toarnă un litru de apă clocotită. Recipi­entul se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat timp de zece zile, într-un loc întunecos şi răcoros. Se administrează câte opt linguriţe la adulţi şi patru la copii, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de 11 zile consecutive. După 22 de zile de pauză, schema de tratament se mai ţine timp de alte 11 zile. În timpul tratamentului, este recomandat ca din ali­mentaţie să se excludă sarea, condimentele picante, măslinele şi roşiile.

Normalizarea presiunii intracraniene şi intraoculare

Peste patru linguri de cenuşă de stejar se toarnă un litru de apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat de seara până dimineaţa. Se administrează câte trei linguri de preparat (pentru copii - jumătate din doză) de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Procedeul se repetă timp de 14 zile consecutive. Se face o pauză de cinci zile, după care se reia o dată.

Paraziţi intestinali

Se dizolvă o linguriţă de cenuşă de tei într-o jumătate de cană de lapte călduţ. În primele trei zile de tratament, se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte cu o oră de masă. În cea de-a patra zi, se bea numai dimineaţa, pe stomacul gol. În perioada tratamentului, nu se consumă ali­men­te dulci, zahăr, miere, fructe. În seara celei de-a patra zile, se începe un nou tratament cu infuzie de frunze de merişor, preparată astfel: peste o lingură de frunze pisate de merişor se toarnă o cană de apă clocotită. Se bea după răcirea completă, câte o jumă­tate de cană, de două-trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Ceaiul se administrează timp de două săptămâni. După acest interval, se reia trata­mentul cu cenuşă, timp de alte patru zile, urmat de cel cu ceai de merişor.
Tratamentul poate fi făcut de două ori pe an, la interval de şase luni.

Mască pentru păr strălucitor

Se cerne cenuşă şi se adaugă trep­tat, peste o ju­mătate de litru de apă călduţă. Când ajunge la con­sistenţa unei smântâni, se amestecă foarte bine şi se aplică pe părul umed, în pre­alabil spălat cu şampon. Se ma­sează scalpul şi se lasă ames­tecul să acţioneze timp de cinci-şapte minute, după care se clăteşte cu apă din abun­denţă.

Mătreaţă

Peste cinci-şase linguri de cenuşă se toarnă 100 de mililitri de alcool de 40 de grade. Amestecul se toarnă pe cap, masând scalpul şi lăsând să acţioneze timp de zece minute, după care părul se spală bine cu şampon. Tra­tamentul se face de două ori pe săptămână, timp de o lună.

CĂRBUNELE
- Medicamentul negru -


Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMNCărbuni
 
Preparatele din cărbuni de lemn se folosesc şi în medicina modernă, împotriva flatulenţei, a crampelor la stomac, a acidităţii crescute a sucului gastric, în cazurile de otrăvire cu fructe de pădure.
Mod de preparare: Pentru a pregăti acasă cărbuni din lemn, se recomandă folosirea lemnelor din copaci ce nu sunt mai bătrâni de 50 de ani. Pentru a obţine tăciunii vindecători, lemnele trebuie întâi curăţate de coajă. După ardere, se aleg cărbunii mai mici, cu dimensiunea de aproximativ 3 centimetri. Se aşează într-o strecurătoare metalică, deasupra unei cratiţe cu apă ce clocoteşte, timp de zece minute, după care se introduc într-un recipient termorezistent. Vasul cu tăciuni se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. După răcirea completă, se zdrobesc cu un pisă­log, până se formează o pulbere omogenă.

Dizenterie

O linguriţă de pulbere de cărbune de mesteacăn se amestecă cu o jumătate de pahar de vin roşu. Se bea totul deodată, o dată pe zi, la două ore după masă. Tratamentul durează trei zile.

Intoxicaţii

Tratamentul se aplică în cazurile intoxicaţiilor cu lactate (smântână, unt, iaurt). Un sfert de linguriţă de pulbere din cărbune se amestecă într-un sfert de cană cu apă călduţă. Se administrează de trei-patru ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale.

Gută

Se face o cataplasmă din pulbe­re de tăciuni, amestecată cu apă căl­duţă, în proporţie de 2:1. Mix­tura trebuie să aibă consistenţa unei creme mai groase. Se aplică pe zo­na afectată şi se înfăşoară cu folie de plastic alimentară, peste care se pune un bandaj din tifon sau pânză de bumbac. Se lasă să acţioneze pes­te noapte. Tratamentul poate fi practicat până ce simptomele se ameliorează.

Flatulenţă

Împotriva flatulenţei şi a balonării cauzate de fasole, mazăre, varză, banane etc., se administrează câte un sfert de linguriţă de pulbere de cărbune, dizolvată în­tr-un sfert de cană cu apă fiar­tă şi răcită, de trei-patru ori pe zi, până ce simpto­me­le dispar.

Boli de rinichi, ficat, pancreas

Se administrează câte o jumătate de linguriţă de pulbere de cărbune, dizolvată într-o jumătate de ca­nă de apă călduţă, de trei
Leacuri siberiene cu CENUŞĂ şi LEMN
 
ori pe zi, după mesele prin­cipale. Durata tratamentului este de două săptămâni.

Detoxifierea organismului

O jumătate de linguriţă de pulbere de cărbune se di­zolvă într-o jumătate de cană cu apă. Se adminis­trează de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este de 10-14 zile.
Atenţie! În timpul administrării tratamentelor cu pulbere de cărbuni, este posibil să apară constipaţia, astfel că, în această perioadă, este recomandată res­pectarea unei diete bazate pe multe fructe, legume şi un
 

 
Trimiteţi un comentariu